Reflektioner

Grindvaktens död

BloggbildDet är trist när skymningen nalkas. Speciellt för den som lever ett gott liv och som har haft möjlighet att påverka livets gång genom att släppa förbi vissa och mota bort andra. Självklart vill de förlänga dagen lite, låta den inslagna vägen fortsätta en bit till, vakta grinden en stund till bara, och sen så… Det är fullt naturligt att de känner så, grindvakterna. Trots det lönlösa i att känna så. Tiden går. Livet förändras. Så enkelt är det. Så enkelt har det alltid varit. Folk hittar andra vägar.

För drygt 500 år sedan vakade katolska kyrkan över livet och det skrivna ordet. Den kristna skrifttraditionen upprätthölls framför allt inom ramen för klostren. Där skrev munkar handskrifter på latin under kyrkans kontroll och med påvemakten som yttersta grindvakt. Allt det där hade funkat fint i hundratals år. Visst hade kyrkans och påvens makt ifrågasatts då och då, men systemet utmanades aldrig på riktigt. Sedan kom tryckpressen.

I den mycket intressanta boken Printing, Propaganda and Martin Luther beskriver Mark U. Edwards hur den protestantiska revolutionen växte fram med hjälp av tryckpressen. Han berättar att Martin Luther med pamfletter på tyska, inte latin, helt fräckt tog en annan väg än den som gick genom påvens grind. Den katolska kyrkan blev tagen på sängen. Det tog många år innan den ens började närma sig omstörtarens skicklighet i fråga om att använda tryckpressen som vapen.

Istället för att se och förhålla sig till det nya slagfält som uppstått med tryckpressen valde kyrkan att spela ut auktoritetskortet. Påvemaktens reaktion på direktförbindelsen mellan Bibeln och varje enskild troende, den som Martin Luther etablerade med tryckpress och folkspråk, lät inte vänta på sig. Kyrkan gjorde gällande att Gud är alltför värdefull och svårförståelig för att anförtros åt vanligt folk att handskas med utan katolska prästers förmedlande länk. Strategin var inte så lyckad. I alla fall inte i de centrala och norra delarna av Europa.

Jag kan inte låta bli att dra paralleller från Mark U. Edwards bok till vår tids debatt om massmedier och journalistik. Internet och de nya vägar ut i olika offentligheter som där har uppstått är ett slags ny tryckpress. Ur demokratisynpunkt är den tekniska utveckling som skett fantastiskt bra. Ändå tycker jag mig höra många gamla grindvakter som istället för att förhålla sig till den nya situationen – exempelvis genom att finna nya lösningar på hur de ska kunna fullfölja det fortsatt viktiga journalistiska uppdraget – vill upprätthålla en gammal ordning genom lagstiftade skyddsvallar kring sin gamla auktoritet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s