Föreläsningar

Här följer ett antal korta och introducerande föreläsningar som alla bygger på min lärobok Propaganda: Historia, teori och analys (Studentlitteratur, 2017). De är fritt tillgängliga och får gärna användas i utbildningssyfte.

Vem är propagandist?

En kort föreläsning om hur sociala medier idag utnyttjas för att sprida propaganda. Utgångspunkten är den uppdelning som inom propagandateori brukar göras mellan vertikal och horisontal propaganda. I föreläsningen lyfts det bland annat fram hur vår tids digitala informationssamhälle har påverkat propagandamakarnas strategier.

 

Medieinnovationer och propaganda

Föreläsningen belyser medieinnovationernas betydelse för propagandans utveckling utifrån både ett historiskt och ett nutida perspektiv. Resonemanget utgår från den protestantiska rörelsens propagandaanvändning av tryckpressen under 1500-talet och rör sig via de tyska nazisternas användning av radiomediet till vår tids propagandistiskt syftande bruk av internet.

 

Informationskontroll som opinionsstyrning

Utgångspunkten för denna föreläsning är hur styrning av informationsflödena på internet kan användas i propagandasyfte. Informationskontroll har alltid varit en viktig del av allt propagandaarbete. Risken i vår samtids digitala informationssamhälle är att det arbetet döljs under en slöja av illusorisk fri tillgång till information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s