Forskare, journalist och föreläsare

Under senare år har min forskning framför allt ägnats åt propagandastudier. Jag arbetar just nu med en bok om propagandapoesi. 2017 publicerades boken Propaganda: Historia, teori och analys. År 2016 gavs Propagandans berättarteknik ut. Vid sidan av forskningen är jag verksam som frilansjournalist samt föreläsare och åtar mig gärna nya uppdrag. På den här hemsidan samlar jag några av mina tankar och texter, både sådana som har publicerats på annat håll och sådana som inte kommer till sin rätt någon annanstans än just på en hemsida av det här slaget.

När jag i tjugoårsåldern beslutade mig för att studera vid universitetet hade jag två mål. Jag ville bli journalist samt doktorera i litteraturvetenskap, för att därefter på något vis kombinera dessa olika sätt att arbeta med kunskap och det svenska språket. Studier i litteraturvetenskap och statsvetenskap vid Lunds universitet följdes ganska omgående av journalistutbildning vid Göteborgs universitet.

Redan under min praktikperiod på Arbetet i Malmö förstod jag att journalistik var min grej. Därefter arbetade jag som nyhetsreporter på Kristianstadsbladet i ett antal år och sedan även ett tag på Sydsvenskan. Jag gillade tempot; varje dag innebar att nya kontakter skulle etableras och nya kunskaper erövras. Jobbet gav mig dessutom möjlighet att lära av livet istället för den boklärdom som studietiden hade erbjudit.

Efterhand började jag dock att längta tillbaka till den kunskap som böcker har att erbjuda. Därför sökte jag mig till universitetsvärlden igen. 2004 antogs jag till forskarutbildningen i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Vid sidan av forskning och undervisning vid universitetet fortsatte jag att verka som journalist på frilansbasis. Fem år senare doktorerade jag. Avhandlingens titel är Ensamhet och gemenskap i förvandling: Vägar genom Eyvind Johnsons och Rudolf Värnlunds mellankrigsromaner (2009).

Tiden vid universitet lärde mig uppskatta glädjen i fördjupning och koncentration, att under lång tid vara hängiven en uppgift och att i möjligaste mån söka svar bortom egna fördomar och ideologiska hållningar. Utöver doktorsavhandlingen har jag tidigare skrivit böckerna Reform eller revolt: Litterär propaganda i socialdemokratisk, kommunistisk och nationalsocialistisk press (2013), Narrativanalys (2013) samt nu alltså även Propagandans berättarteknik (2016) och Propaganda: Historia, teori och analys (2017). Universitetet har även gett mig gedigen undervisningserfarenhet i litteraturvetenskap, journalistik och mediehistoria.

 

Utbildning och arbete

Utbildning

Filosofie doktor i litteraturvetenskap, Lunds universitet (2009).

Högskolepedagogisk fortsättningskurs, Lunds universitet (2008).

Högskolepedagogisk introduktionskurs, Lunds universitet (2005).

Journalistprogrammet, Göteborgs universitet (2001).

Filosofie kandidat i statsvetenskap, Lunds universitet (2000).

Filosofie magister i litteraturvetenskap, Lunds universitet (1999).

Anställningar/forskningsfinansiering

Universitetslektor i litteraturvetenskap (vikariat) Göteborgs universitet (juli 2016 – januari 2017)

Universitetslektor i litteraturvetenskap (vikariat) Karlstads universitet (juli 2015 – juni 2016)

Forskningsstipendium Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen (september 2013 – augusti 2015)

Forskningsstipendium Stiftelsen Natur & Kultur (augusti 2010 – maj 2013)

Forskare Lunds universitet/Erik Philip-Sörensens stiftelse (augusti 2010 – juli 2011)

Universitetslektor i litteraturvetenskap Lunds universitet (juli 2009 – juli 2010)

Adjunkt journalistik/mediehistoria Lunds universitet (september 2008 – juli 2009)

Doktorandtjänst Lunds universitet (januari 2004 – september 2008)

Nyhetsreporter Sydsvenskan (juni 2003 – november 2003)

Nyhetsreporter Kristianstadsbladet (april 2001 – juni 2003)

Diverse arbeten inom livsmedels-, städ- och byggbranschen (1988–2000).

 

Mina publikationer

Böcker

Propaganda: Historia, teori och analys, Lund: Studentlitteratur, 2017.

Propagandans berättarteknik, Lund: Ellerströms förlag, 2016

Reform eller revolt: Litterär propaganda i socialdemokratisk, kommunistisk och nationalsocialistisk press, Lund: Ellerströms förlag, 2013.

Narrativanalys, Lund: Studentlitteratur, 2013.

Ensamhet och gemenskap i förvandling – Vägar genom Eyvind Johnsons och Rudolf Värnlunds mellankrigsromaner, Stockholm: Carlssons bokförlag, 2009.

Artiklar i tidskrifter och kapitel i böcker

”Swedish proletarians towards freedom: Ideals of participation as propaganda in the communist children’s press of the 1920s”, Imagining Mass Dictatorships: The Individual and the Masses in Literature and Cinema, red. Michael Schoenhals och Karin Sarsenov, Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2013.

”Litteratur för integration av arbetarbarn: Idealism, individualism och nationalism i socialdemokratiska Solstrålen 1906–1909”, Tidskrift för litteraturvetenskap 2011:2.

”Provocerande inspiration: Nationalsocialistiskt (miss)bruk av ett författarskap”, Bibelns lära om Kristus som provokation och inspiration, red Birthe Sjöberg och Jimmy Vulovic, Lund: Absalon, 2012.

”Vi var ju så många: Ett försök att förstå första maj i litteraturen”, Litteraturens arbetare, Lund: Ellerströms, 2012.

”Kommunistiska berättelser för barn: Materialism, kollektivism och internationalism i Barntidningen 1919–1923”, Från Nexø till Alakoski: Aspekter på nordisk arbetarlitteratur, red. Bibi Jonsson, Magnus Nilsson, Birthe Sjöberg och Jimmy Vulovic, Lund: Absalon, 2011.

”Översättaren som ideologisk aktör: Om att välja ord i skuggan av den tredje internationalen”, IASS 2010 Proceedings: Föredrag vid den 28:e studiekonferensen i International Association of Scandinavian Studies (IASS) i Lund 3-7 augusti 2010, red. Per Erik Ljung och Claes Göran Holmberg, 2011.

”Bildning, kulturjournalistik och det nya Sverige – Om Arbetarnas bildningsförbund och den svenska modellen”, Presshistorisk årsbok 2010, red. Ellinor Melander, Enskede: Presshistoriska föreningen, 2010.

”Individens och massans plats. Om torget som berättarteknik i Viktor Rydbergs Den siste Athenaren”, Veritas: Viktor Rydberg-sällskapets tidskrift, nr. 25, red. Tore Lund, 2009.

”Kanonkamp och kollektiv identitet – Litterär bildning och smakfostran i 1920-talets svenska arbetarkultur”, Litteraturens värden, red. Anders Mortensen, Stockholm/Stehag: Brutus Östlings bokförlag Symposion, 2009.

”Död, fokuserad och formulerad – Om identitet i Iliadens tjugofjärde sång”, Theorier om verklig diktning: Festskrift till Per Erik Ljung, red. Birger Hedén, Erik Hedling, Claes-Göran Holmberg, Anders Mortensen och Helena Nilsson, Lund: Absalon, 2008.

”Kulturjournalistisk klasskamp – Om hur symbolisk makt organiserades av ABF:s litteraturkommitté”, Då och där, här och nu: Festskrift till Ingemar Oscarsson, red. Magnus Nilsson, Per Rydén och Birthe Sjöberg, Lund: Absalon, 2007.

Redaktörskap

Från Bruket till Yarden: Nordiska perspektiv på arbetarlitteratur, red. Bibi Jonsson, Magnus Nilsson, Birthe Sjöberg och Jimmy Vulovic, Lund: Absalon, 2014.

Bibelns lära om Kristus som provokation och inspiration, red Birthe Sjöberg och Jimmy Vulovic, Lund: Absalon, 2012.

Från Nexø till Alakoski:  Aspekter på nordisk arbetarlitteratur, red. Bibi Jonsson, Magnus Nilsson, Birthe Sjöberg och Jimmy Vulovic, Lund: Absalon, 2011.

 

Journalistiska texter i urval

”För vissa är läsningen ett förräderi”, Sveriges Radio 2019-06-11.

”Den mörka turismen går mot en ljus framtid”, Sveriges Radio 2019-03-26.

”Christa mördades 1943, oklart exakt hur”, Kristianstadsbladet 2019-03-15.

”Läsningen gjorde mig till mer än en kropp”, Sveriges Radio 2017-10-24.

”Den farliga horisontala propagandan”, Kristianstadsbladet 2017-02-11.

”Movement marketing och faran med cynismen”, Sveriges Radio 2017-01-31.

”John Williams: Augustus”, Borås Tidning 2017-01-26.

”Fångad i krigets mörker”, Kristianstadsbladet 2014-09-02.

”Så skola vi tillsammans”, Helsingborgs Dagblad 2014-07-21.

”Med lyriken som vapen”, 10tal 2014:16.

”Svart propaganda går överstyr”, Arbetet 2014-05-16.

”Ett historiskt berättande som går vilse”, Ystads Allehanda 2013-09-11.

”Den sjungande ideologin”, Kristianstadsbladet 2013-08-12.

”Tillbaka till trettiotalet – Läsning av en nazistisk propagandanovell”, Arbetet 2013-04-19

 

 

4 reaktioner till “Forskare, journalist och föreläsare”

 1. Hej Jimmy! Vet ingenting om dina tidigare arbeten men hörde ditt P1 ”kåseri” kring Movement marketing, vilket onekligen ger mersmak!… Tackar för det jag jag inläser såsom såväl ett inlevelsefullt engagemang, en strävan att kommunicera om väsentligheter i det ”offentliga rummet”(med tillhörande kunskapstörst) samt en intellektuell hederlighet, samt (som jag måhända bara fantiserar ihop själv) en ärlighet i avseende på att vara människa i världen. Med allt vad nu detta kan innebära…:) Hoppas kunna fördjupa mig i dina andra arbeten. Lycka till med ditt vidare arbeta!…. Mvh Thomas Carlund.

  Gilla

 2. Sannerligen:)…. Beroende på vem som nu uttalar dessa ord. Hederlighet tenderar lätt till ”skitnödighet”, nyfikenhet till att falla för typ ”allt”, snarare än att våga stå – för ”något”. Det här med ord och kommunikation är inte det lättaste – för många av oss.

  Tycker din essä sänder ut (och är bärare av) betydligt mer. Kanske något som kommer i närheten av ”nödvändighet” – om man nu ännu har behov av att tro att det ”offentliga rummet” inom ramen för demokratin (samt mediakrotin) som vi nu känner den, nu fortfarande kan hantera dylikt.

  Uppskattade den mycket. Skall försöka ta del av ditt övriga skrivande.
  Lycka till i fortsättningen Jimmy!

  Mvh Thomas

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s