Föreläsning, Propaganda

Propagandaföreläsning i Skövde

Igår kväll talade jag på Skövde stadsbibliotek. Sveriges radio P4 Skaraborg gjorde en intervju inför mitt föredrag. Du kan lyssna på intervjun här (ca 75 minuter in i sändningen). Ämnet för kvällen var hur skönlitteratur kan användas propagandistiskt. Jag pekade bland annat på att synen på litteratur ofta förenar extrema och fundamentalistiska rörelser, oavsett politisk färg och tro. De vill låsa in berättandet i det specifika syftet att propagera, vilket jag kontrasterade mot andra synsätt där det fria skapandet, tolkandet och tänkandet står i centrum. Utöver den skönlitterära aspekten av propaganda lyfte jag fram hur och varför propagandister verkar via sociala medier. Det är en fråga som engagerar, vilket märktes inte minst på frågorna som ställdes efter föredraget. Intresset hänger givetvis samman med att vi nu befinner oss i början av ett valår. Propagandamakarna samlar kraft inför det som snart drar igång på allvar. För oss andra gäller det att förbereda en försvarsmur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s