Reportage

Den nya religiösa turismen

Trettonhundra steg skiljer Collegienstrasse 54 från Wittenbergs slottskyrka. I lugn takt tar promenaden tio minuter. Stråket mellan de båda platserna är vackert. Det är trevligt att gå där. Längs vägen pågår kommersen för fullt. I skyltfönster efter skyltfönster står små statyetter av Martin Luther. Det är inte så konstigt, Wittenberg är ju hans stad. De små figurernas prisklasser är lika varierande som kvaliteten på dem, så ingen behöver åka tomhänt därifrån. Halvvägs till kyrkan ligger marknadsplatsen. Den är idag kantad av krogar. Livfulla skratt ekar nu tvärs över det torg där fiskmånglarnas och grönsakshandlarnas röster hördes förr.

Luther Collegienstrasse
Collegienstrasse är Wittenbergs mest centrala gata. I slutet av den ligger Slottskyrkan.

Den religiösa turismen är ett av turistnäringens snabbast växande segment över hela världen. I stort sett alla siffror pekar sedan ett tjugotal år uppåt. När Martin Luther vid lunchtid den 31 oktober 1517 gick den korta sträckan mellan sitt hem och Slottskyrkan var han nog lite nervös. De 95 teserna som han bar i sin hand skulle komma att utlösa en revolution, förändra världen rentav. Det kunde han ana. Däremot anade han nog inte att händelsen drygt 500 år senare skulle locka långt över hundratusen besökare till staden Wittenberg. Under 2017, då det var 500-årsjubileum, kom långt över miljonen besökare dit, men det kan på grund av jubileet inte anses som ett normalår.

Stadens turiststatistik visar de senaste årtiondenas tydliga trend. Den forne munken lockar alltfler turister för varje år som går. Redan under 1500-talet var han vad vi idag kallar en bestsellerförfattare. Hans skrifter trycktes i enorma upplagor runtom i Europa. Och än idag tycks han alltså vara big business. Sedan år 2000 har antalet turister som kommer till Wittenberg fördubblats. Samma sak kan sägas om antalet övernattningar, vilka har stigit från cirka etthundratusen till tvåhundratusen. Majoriteten av turisterna är tyskar, men många lockas även från utlandet för att gå i Martin Luthers fotspår. Ungefär en femtedel av dem är amerikaner. Andelen besökare från Sverige ligger på omkring 6 procent.

I mer än 30 år var det hus på Collegienstrasse som idag kallas för Museum Lutherhaus navet i reformatörernas revolution. Där samlades anhängarna och där skrev Martin Luther sina mest betydelsefulla skrifter. De 95 teserna, som i översättning fick titeln ”Disputation till utredning av avlatens innebörd”, var en av de viktigaste texterna. Med teserna gick han till frontalangrepp mot den katolska kyrkans handel med avlatsbrev, som hade fått ett rejält uppsving för att finansiera bygget av Peterskyrkan i Rom. Protestanternas uppror växte snabbt och kulminerade 101 år senare i det trettioåriga kriget. Hela upptakten till den blodiga historien ryms alltså i den korta promenaden till Slottskyrkans port.

Museum Lutherhaus är ett av världens största reformationsmuseum med mer än 1 000 föremål. Inte minst manuskript och tryckta skrifter, som ju var protestantismens puls, finns det gott om. De är alla effektfullt ljussatta i de annars ganska mörka rummen. Allt är upplagt för en känsla av mystik och uppenbarelse. Greppet fungerar. Besökarna rör sig vördnadsfullt viskande från rum till rum. Och det är något som i sig tydligt illustrerar lockelsen i det som med en övergripande term har kommit att kallas för religiös turism. Efter museibesöket fylls turistbussarna snabbt och drar vidare till nästa viktiga plats.

Den religiöst motiverade turismen brukar räknas som den äldsta formen av turism. Då forskningen belyser fenomenet så lyfts just det ofta fram. För att få en bild av hur djupt rotat det är i människans historia, så räcker det att tänka på alla pilgrimsfärder, oavsett religion, som har genomförts sedan tidernas begynnelse. Den sortens resande har alltid varit en ritual som stärker människors känsla av samhörighet, en gemenskap bortom tid och rum. Skillnaden är väl att det idag dessutom är en mycket snabbväxande industri. Visserligen reser de religiösa turisterna inte i första hand för att shoppa, men de måste ju likt alla andra äta, dricka och övernatta. Och det genererar vinst.

FN:s organ Världsturismorganisationen uppskattar att strax över 300 miljoner religiöst motiverade turister varje år besöker världens religiösa platser. De säger dessutom att turismsegmentet har en urstark tillväxt globalt sett. Mats Nilsson är en av de få svenska forskare som studerar religiös turism. Han är verksam vid Karlstads universitet och har bland annat forskat om pilgrimsvandringarna till Santiago de Compostela i Spanien. Han berättar att tillströmningen dit också har ökat markant sedan 1990-talet. Då såldes några tiotusentals pilgrimspass per år. Nu säljs över trehundratusen stycken årligen.

– Det har ökat enormt under de senaste tjugo åren och det är få turismformer som kan matcha de siffrorna, betonar Mats Nilsson.

Det är svårt att veta exakt vad som lockar dagens turister till religiösa platser. Längtan efter autenticitet nämns ofta i forskningen som en viktig faktor. Vår tids allt tydligare individualisering av andligheten kan också vara en förklaring. Människor vill uppleva andlighet. Samtidigt vill vi inte vara fastlåsta i trossystem. Mats Nilsson ser en intressant paradox i att religiös turism ökar så påtagligt samtidigt som medlemskapen i religiösa samfund minskar i Europa. Resande kopplat till religion tycks fylla ett mänskligt behov även om långt ifrån alla som lockas är religiösa i traditionell mening. Ofta handlar det om andligt sökande i kombination med andra intressen, förklarar han och fortsätter:

– I exempelvis pilgrimsvandringarna har du två olika turistformer som är stora, du har vandringsturism och så har du den religiösa turismen. Pilgrimsvandringarna blir en kombination av de två.

MartinLuther1.jpeg
Idag är Martin Luthers teser präntade i brons på Slottskyrkans port.

Det ser lustigt ut när busslast efter busslast svänger in framför kyrkporten och låter turister från världens alla hörn välla ut. Holländska och amerikanska turistledarröster skapar en kakafoni tillsammans med resenärernas höga skratt och mobiltelefonernas konstgjorda kameraklickljud. Det är minst sagt livat framför den ståtliga porten där teserna numera är präntade i brons. Många av de församlade bär på varsin plastpåse med en liten Luther från någon av stadens suvenirbutiker. Just som de ska fotograferas framför den tysta porten kommer de att tänka på plastpåsen. Då ber de om en paus och ger den till närmaste person utanför kamerasökarens ram. Sedan ler de mot kameran igen. Klick. Men i denna smått kaotiska och tillsynes ytliga scen finns det något annat också, trots livligheten och kommersen. Där finns en känsla av det storslagna i att få stå mitt i ett av historiens och andlighetens mest kraftfulla vingslag.

 

Fakta religiös turism

Religiös turism är en av de äldsta formerna av turism i människans historia. Inom ramen för den mycket vida paraplytermen ryms exempelvis traditionella pilgrimsfärder, besök på religiösa/heliga platser och byggnader samt andligt orienterade retreater. Omkring 330 miljoner turister beräknas varje år besöka olika religiösa platser runtom i världen. Källa: International Journal of Religious Tourism and Pilgrimage 2017:5

Fakta Lutherstadt Wittenberg

Staden ligger utmed floden Elbe i östra Tyskland i delstaten Sachsen-Anhalt. Antalet invånare uppgår till cirka 50 000. Första gången som staden nämndes i historiska källor var år 1180. Stadsrättigheter fick den 1293. Enligt tillgänglig statistik besökte 117 220 turister Wittenberg år 2016. Hotell- och pensionatövernattningarna uppgick samma år till 215 480 stycken. I genomsnitt stannade varje turist i 1,8 dagar. Källa: Rathaus Lutherstadt Wittenberg

Reportaget har tidigare publicerats i Dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s