Reflektion

Invald i Eyvind Johnson-prisets jury

ensamhetochgemenskapDet är med glädje och ödmjukhet som jag tackat ja till att ingå i juryn för utdelandet av årets Eyvind Johnson-pris. Priset delas ut årligen. Prissumman är 70 000 kronor. Du kan läsa mer om det här. Speciellt roligt är det eftersom jag skrev min doktorsavhandling om just Eyvind Johnsons (och Rudolf Värnlunds) romaner från mellankrigstiden. Båda dessa författare är väldigt intressanta, var och en på sitt sätt. Men då det gäller Eyvind Johnson så måste jag säga att han är en av de svenska författare som enligt mitt tycke bäst har förstått och lyckats gestalta livets väsentligheter. Han såg så tydligt vad som är viktigt mellan vagga och grav, nämligen att människans korta lycka ligger i att hon får leva och dessutom låter andra leva i frihet. Vad är det för mening med att dominera och förtrycka när vi alla ändå är fångade i livets förgänglighet? När alla ändå sitter i samma båt. Det tycker jag är en vacker och trösterik inställning till livet och till andra människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s