Krönika

Om yttrandefrihet och cancel culture

”He who knows only his own side of the case knows little of that”, skriver John Stuart Mill i den för liberalismen viktiga boken ”On Liberty” från 1859. Med utgångspunkt från citatet och den vidare tanke det bär, skrev jag en krönika om yttrandefrihet och cancel culture till Kristianstadsbladet (20210310). Inskränkningar i yttrandefriheten brukar inte stanna kvar där de sätts igång. Den som agerar för att tysta andra kan snart finna sig själv tystad. Och till slut finns det bara ett litet utrymme kvar att tala på, det vill säga i mittfårans uppfattning om det respektabla och det moraliska. Den insikten har för mig alltid varit en väldigt viktig orsak till mitt försvar för yttrandefrihetens absoluta värde. Dessutom är yttrandefriheten, som John Stuart Mill påpekar, kunskapens enda drivmedel. Lyssna gärna på min krönika här eller läs den i Kristianstadsbladet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s