Reflektioner

Alltför bleka ansikten på scen

En reflektion från torsdagens föreställning av Pelle Erövraren på Helsingborgs stadsteater, är att det var lite för blekt på scen. Det är Annika Kofoed som i musikalform har dramatiserat och regisserat första delen av Martin Andersen Nexøs romansvit (totalt fyra utgivna mellan 1906 och 1910) om den fattige svenske pojken Pelle, som med sin far söker jobb och en bättre framtid på Bornholm. De är vad vi idag kallar ekonomiska migranter. Deras liv är mycket hårt. Bim Wikströms texter gjorde starkt intryck på mig tillsammans med P-O Nilssons musik. Det måste sägas att ensemblen sammantaget lyckas bra med att överföra berättelsen till teaterscenen. Ändå är det en sak som jag har hängt upp mig på; frågan om representativitet och hur viktig den är för trovärdigheten i ett förmedlat budskap. Den frågans aktualitet sträcker sig förstås långt bortom en enskild teaters scenrum – den är högst aktuell i politiken, journalistiken, universitetsvärlden och så vidare – men med torsdagens föreställning blev den så tydlig då den spelades upp framför mina ögon.

Helsingborgs stadsteater betonar i marknadsföringen att det finns en tydlig parallell mellan då och nu, att Pelle kan ge den samtida musikalpubliken viktiga perspektiv på de lidanden och orättvisor som dagens flyktingar tvingas genomlida. Det budskapet som den helvita ensemblen vill spela upp. Men om det är flyktingens utsatthet idag de vill gestalta genom en berättelse som utspelar sig under 1800-talets slut, kan man ju fråga sig varför de inte har gått all in med den konstnärliga friheten genom att låta ensemblens etniska sammansättning illustrera den saken; exempelvis genom att skådespelare med erfarenhet av flyktingskapets hårda tillvaro spelar någon eller några centrala roller. På så vis hade musikalföreställningen i sig själv, av egen kraft, tagit det där jätteklivet mellan då och nu. Publiken hade då tydligare, genom själva gestaltningen, fått uppleva berättelsens samtida aktualitet, istället för att bara läsa om det i programblad och annan marknadsföring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s