Okategoriserade

Föreläsningskväll på Forum för levande historia

Igår kväll föreläste jag på Forum för levande historia i Stockholm. Föreläsningen var ett led i en föreläsningsserie som de arrangerar tillsammans med Stockholms läns museum. Jag talade under titeln ”Vad är propaganda och vilka är dagens propagandister?”. Det är förstås två alltför stora frågeställningar för att kunna besvaras på 45 minuter. Jag valde därför att lägga upp föreläsningen så att jag pekade på betydelsen av att kontextualisera propagandabudskap. Jag exemplifierade med den nytta som propagandaanalytiker, men även medborgare generellt, har av att förstå olika uttryck för propaganda i en historisk, massmedial, kommunikativ, ideologisk och social kontext. Dessutom försökte jag att problematisera den förenklade bild av propagandister som vi nog ofta har. Det är nämligen, tror jag, viktigt att var och en ser sin roll som potentiell propagandist i dagens digitala/sociala medier, där gillaknappar, kommentarer och delningar utgör en stor del av propagandaarbetet. Under föreläsningen diskuterade och problematiserade jag även bland annat så kallade fake news ur ett historiskt perspektiv. Kvällen avslutades med flera intressanta frågor och reflektioner, vilka i sin tur gav näring åt ytterligare fördjupningar av föreläsningsämnet. Sammantaget är jag nöjd med både föreläsningen och det välorganiserade arrangemanget som helhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s