Artiklar, Intervjuer

Tidningen Civilekonomen om boken Propaganda

civilekonomen2På senare tid har jag med anledning av min bok Propaganda: Historia, teori och analys intervjuats av flera tidningar och tidskrifter. I samtliga fall har intervjuaren kommit att fokusera på hur man som individ kan skydda sig mot propaganda. Det är inte så konstigt eftersom vi ständigt utsätts för propagandisters försök att påverka oss i en viss riktning. Politisk propaganda, reklam och sociala medier var några av de saker som berördes då Civilekonomens reporter Sofia Callius kontaktade mig. Även i den här intervjun lyfte jag fram vikten av att försvara det demokratiska samhällets ideal, vilka upprätthålls bäst av självständiga och kritiskt tänkande individer som kan rikta en kritisk blick även mot sig själva. På frågan hur vi kan skydda oss mot propaganda svarade jag därför på följande vis:

– De demokratiska principerna och den dialogiskt diskuterande demokratin är det bästa värnet. Det handlar alltså om vilket samhällsklimat ett samhälle förmår att upprätthålla. Idag verkar tyvärr de flesta vilja missförstå varandra och ur medvetna missförstånd plocka billiga poäng. Oavsett vem som står bakom propagandan och med vilken kraft den förmedlas så är kritiskt självständigt tänkande det bästa skyddet. Den egna sidans propaganda är kanske den viktigaste att avslöja, eftersom den påverkar din världsbild mest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s